Pages

Friday, October 23, 2009

Retouching

Zaman camera dah digital ni saya lihat ramai sungguh manusia di luar sana tahu menggunakan Adobe Photoshop. Kalau zaman 90an dulu software adobe ni hanya dikenali dikalangan graphic designer je tapi sekarang ini sudah berbeza, kerani kerajaanpun dah tahu menggunakannya. Contoh terbaik sekali isteri saya sendiri. Bukan sahaja photoshop malah sofware lainpun dia tahu sperti Adobe Lightroom. Yang tak bestnya siap ajar kita balik tu...hebat.

Oleh itu untuk tidak mahu rasa ketinggalan, saya cuba membuat eksperimen keatas gambar ini. Di dalam gambar ini saya menggabungkan 2 sofware adobe untuk menghasilkan teknik ini. Ianya bukanlah terbaik dan masih perlu diperbaiki lagi untuk menghasilkan gambar yang lebih halus seninya.

Oleh itu sayapun dah mula rasa tergian untuk mempelbagai dan mendalaminya lagi. Insyaallah di entry yang akan datang saya akan postkan hasil-hasil terbaru saya.

Persidangan Hak Asasi Manusia Malaysia 2009

Signing Ceremony

Tuesday, October 20, 2009

Pertunangan Liyana & Fakhzan

Destinasi kami kali ini adalah ke sebelah selatan. Kami telah di bekalkan dengan sebuah peta yang cukup detail sekali untuk ke sana. Petanya ala-ala gps malah lebih bagus dari gps mahupun dari jabatan pemetaan negara. Gerenti tak sesat punya.

Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk sampai ke sana iaitu Taman Segamat Jaya. Perjalanannya tidaklah membosankan sangat sebab kami melalui kawasan kampung, pekan dan ladang kelapa sawit. Jalanrayapun agak lancar, cuma sesekali ada lori atau kereta yang bergerak ala-ala raptai hari kebangsaan.

Setiba kami di sana kami disambut mesra oleh Liyana. Kami dijamu makan tengahari...perghhh punya la sedap lauknya. Aku, Amer dan Effa apalagi makan le sampai kenyang.

Lepas puas menjamu selera terus saja kami ke bilik Pengantin dan mulakan tugas kami sebagai fotografer. Majlisnya berlangsung sederhana tetapi meriah dan lancar. Tepat jam 5 petang kami pulang.

Insyaallah bulan 3 tahun depan kami datang lagi sebagai OP untuk majlis perkahwinannya pula. Aminnnn.